מעניין לדעת שפטריות הן דבר מה יוצא דופן מבחינה בוטנית. למרות שמרבית האנשים סבורים כי הן ירקות, למעשה לא בדיוק. שלא כמו ירקות וצמחים ירוקים, אין בהן את החלקים הירוקים. הן לא צריכות שמש כדי לשגשג. יחד עם זאת, בשביל האדם, הן מאוד בריאות. לא סתם טעימות בסלט, תבשיל או מרק. נספר לכם כיצד פטריות מאכל מועילות לנו ובנוסף, עד כמה הן טובות למוח שלנו.
פטריות נגד אלצהיימר? בהחלט כן!
לפני שנדבר על תכולה של וויטמינים או מרכיבים מזינים אחרים שימו לב לעובדה מרתקת. על רקע הגידול במספרם של חולי דמנציה ואלצהיימר מתברר כי שווה לאכול פטריות. מחקרים מראים כי יש בכוחן לחזק את המוח. הן יכולות לדחות במידה רבה את האטה בפעילות קוגניטיבית שמאפיינת גיל מבוגר.
מחקר מדעי שפורסם לאחרונה מצא בדיוק מהי כמות הקדם שכדאי לצרוך בשבוע. על פי חוקרים מסינגפור, אכילת 300 גרם פטריות בשבוע מעניקה אפקט משמעותי. צריכת פטריות מבושלות או מאודות מרחיקה ירידה קוגניטיבית. החוקרים ציינו כי מחקרם התבסס סקירת התפריט של כמה מאות אנשים. הממצאים גילו כי הסיכון לירידה קוגניטיבית בקרב אלה שהרבו באכילת פטריות נמוך בחמישים אחוז.
“הן מכילות חומרים אנטי דלקתיים ויש בהם שפע ויטמין די שהוא חשוב ביותר. פטריות מכילות סלניום, מרכיב ששומר על בריאות רקמות הציפורניים והשיערות”
פלא ושמו ארגוטיונין
אחת הסברות אודות ההשפעה המבורכת הטמונה בפטריות מבוססת על ארגוטיונין. מאחורי שם זה נמצאת חומצה אמינית חשובה ביותר לגוף. חוקרים מאמינים כי מדובר בחומצת אמינו שהגוף מקבל מהמזון ומפיק ממנה כמה דברים חשובים. למשל, הגנה על תאים שונים, לרבות רקמות כמו מוח או העיניים. חשוב לא פחות, זהו מרכיב אשר מנטרל את ההשפעה ההרסנית של רדיקלים חופשיים. זהו נוגן חמצון ששומר לא רק על המוח אלא ממש עד רמת הדי אן איי של הגוף. למרות שמידה מסוימת ארגוטיונין עשוי להימצא בבשר עוף, הרי שבפטריות הוא מצוי לאין ערוך. פי 50 ויותר. וטוב לדעת כי זהו חומר שלא נהרס בבישול. כלומר, ערכן של פטריות מבושלות, מבחינה זו, זהה לערכן של פטריות חיות.
עוד סיבות לאכול פטריות
מלבד שמירה על המוח, מניעת אלצהיימר ואספקת נוגדי חמצון, יש עוד סיבות להרבות באכילת פטריות. הן טעימות כמובן, אך גם דלות מאוד בקלוריות. מומלץ לאדות אותן ולא לטגן בשמן עמוק ואז הן נותרות מאכל מזין ודיאטטי במיוחד.
הן מכילות חומרים אנטי דלקתיים ויש בהם שפע ויטמין די שהוא חשוב ביותר. פטריות מכילות סלניום, מרכיב ששומר על בריאות רקמות הציפורניים והשיערות. הן מכילות סיבים תזונתיים מהסוג שלא רק מסייע לתחושת שובע. הסיבים הללו עוזרים לחיידקי המעי הידידותיים לשגשג. כלומר הן טובות לעיכול ונחשבות גם למצוינות להורדת רמת סוכר בדם.
לצד הורדת סוכר שטובה לסוכרתיים במיוחד, הן אף מפחיתות כולסטרול. לכל זאת כדאי להוסיף כמובן שהן גם טעימות מאוד. הן מהוות תחליף טוב וראוי לבשר. ניתן להוסיף אותן לסלטים או להכין מהן קציצות. הן טובות במרקים או פשטידות. אפילו פטריות פשוטות כמו שמפיניון מכילות שפע ויטמינים נוספים. למשל ויטמינים כגון ניאצין, תיאמין ואחרים. מכילים גם אשלגן, זרחן שחשוב לבריאות השיניים והעצמות ואף ברזל.